Dip & Saucer

Dip & Saucer

Spicy dip

Spicy dip

2 spsk. sambal oelek
4 spsk. tomatpuré
2 spsk. honing
Rør alle ingredienserne sammen i en skål eller gammelt syltetøjsglas.
Karry dressing

Karry dressing

1 spsk. mayonnaise
1 spsk. creme fraiche
2 tsk. indisk karry
1 tsk. mangochutney
Bland alle ingredienserne sammen til dressingen.
Sur-sødsauce

Sur-sødsauce

1 dl eddike
1 dl sukker
1 dl vand
ca. 25 g fintsnittet gulerod og porrer
1 spsk. tomatpuré
ca. 3 tsk. kartoffelmel udrørt i 2 spsk. vand
Kog vand, eddike og sukker op til kogepunktet, og tilsæt herefter urter og tomatpuré. Jævnes med en smule udrørt kartoffelmel
Chili-mayo

Chili-mayo

3 spsk. mayonnaise
2 tsk. tomatpuré
1 tsk. flormelis
1 tsk. limesaft
1 tsk. chilipulver eller chipotle (røget)
Bland alle ingredienserne, og smag til med lidt salt evt. ekstra chili.
Bønne-molesauce

Bønne-molesauce

100 g brune bønner fra dåse
100 g kyllingebouillon
2 fed hvidløg
1 spsk. tomatkoncentrat
1 knivspids chili, nellike, kanel og cacaopulver
evt. 2 ansjosfilter
Kog alle ingredienserne op i en gryde, og blendes til en jævn creme.
Barbecuesauce

Barbecuesauce

3 spsk. tomatkoncentrat
1. tsk chipotle og sød paprika
3 tsk. brun farin
2 tsk. æbleeddike
1 finthakket hvidløg
Bland alle ingredienserne til barbecuesaucen og smag til med lidt salt.
Raita-dip

Raita-dip

½ dl. creme fraiche
1 lille bundt bredbladet persille
1 tsk. nigellafrø
1 tsk. paprika
1 citron
salt og peber
Bland en Raita-dip med creme fraiche, rødløg og persille. Smages til med lidt salt, peber og citronsaft.
Chilisauce

Chilisauce

2 spsk. tomatpuré
1 finthakkede hvidløg
2 chili – rød fint hakket
1 spsk. brun sirup
1 tsk. eddike
1 knivspids kanel, fennikelfrø og ingefærpulver
Bland alle ingredienserne til chilisaucen og smag evt. til med lidt salt og lidt mere eddike, afhængig af hvor frisk og syrlig den skal være.
Sauce tartare

Sauce tartare

½ dl. cremefraiche
½ dl. mayonnaise
1 spsk. hakkede cornichoner
½ spsk. hakket kapers
½ spsk. sennep – gerne grov
½ citron og lidt hakket krydderurter.
f.eks. purløg, persille, estragon, kørvel
smag til med salt og peber
Bland creme fraiche med mayo, de hakkede cornichoner, kapers og sennep. Smag til med citronsaft, salt, peber og bland med de hakkede krydderurter.
Grov Avokado dip

Grov Avokado dip

4-5 modne avokado
1 rødløg – finthakket
3 tomater – grofthakket
1 spsk. citron
1 fed finthakket hvidløg
1 lille bundt frisk mynte
smag til med salt og peber
Avokadokødet moses til en grov mos. Bland derefter avokadoen med rødløg, tomat, grovhakket mynte og finthakket hvidløg. Smag dippen til med citronsaft, salt og lidt knust sort peber.
Hjemmelavet ketchup

Hjemmelavet ketchup

1 ds. tomatkoncentrat – 50 g
25 g eddike
25 g sukker
50 g vand
krydderier; f.eks. karry, paprika eller basilikum
Rør alle ingredienserne sammen i en skål eller gammelt syltetøjsglas.
Honning-øl sirup

Honning-øl sirup

5 spsk. honning
1 spsk. brun farin
1 spsk. sojasauce
1 tsk. eddike
1 dl. øl
25 g soltørret tranebær
25 g ristede sesamfrø
Kog øl og honning ind til en let sirup, og tilsæt derefter lidt groftskåret tranebær til siruppen. Anret f.eks. miniruller på et fad, og hæld honning-øl siruppen over rullerne, og drys derefter de ristede sesamfrø over.
Tomat-lakridsdip

Tomat-lakridsdip

150 g tomatkoncentrat
50 g vand
50 g flormelis
½ tsk. lakridspulver
Brændte nødder:
75 g sukker
50 g vand
100 g blandende nødder
1 tsk. Bagepulver
Bland alle ingredienserne til tomat-lakridsdip ’en. Hæld derefter vand, sukker og nødderne på en varm pande til vandet er fordampet, og sukkeret begynder at karamellisere. Rør herefter bagepulveret i, og afkøl nødderne på et skærebræt. Hak nødderne med en brødkniv. Servér f.eks. miniruller med tomat-lakrids dip’en, og drys de brændte nødder udover rullerne.
Skyr-dip

Skyr-dip

500 g skyr
1 bundt purløg
1 bakke karse
saften af 1 lime
1 spsk. agavesirup (eller honning)
smag til med salt og peber
Klip karse, skær purløg fint og bland urterne i skyren. Smag dip’en til med agavesirup, limesaft, salt og peber.
”Pico de Gallo” dip

”Pico de Gallo” dip

4 spsk. creme fraiche
½ finthakket rødløg
2-3 tomater – finthakket
2 syltet jalapeno peber – finthakket
lidt friskhakkede korianderblade
2 tsk. limesaft
smag til med salt og peber
Til dip’en blandes creme fraiche med tomater, jalapenos, og rødløg. Smag til med limesaft, koriander, salt og peber.
Spicy peanut sauce

Spicy peanut sauce

1 dl. saltede peanuts
5 fed hvidløg
1 lille frisk chili
2 tsk. citronsaft
2 spsk. honning
1 spsk. tomatkoncentrat
2 spsk. sojasauce
ca. 3 dl. vand
smag til med salt og peber
Spicy peanuts sauce laves ved at blande alle ingredienser i en blender, hvorefter der tilsættes vand, lidt efter lidt, indtil saucen bliver cremet og fin. Smag saucen til med lidt salt og peber.
Kokoschutney

Kokoschutney

1 salatløg - finthakket
2 spsk. friskrevet ingefær
100 g kokosmel
2 fed hvidløg – finthakket
1 lille bundt frisk basilikum
saften af 2 lime
10 dadler – udstenet
smag til med salt og peber
Kom alle ingredienser op i en foodprocessor på nær basilikum, og blend det til en jævn tyk masse. Tilsæt evt. lidt vand, hvis den er for tyk/tør. Smag efterfølgende chutneyen til med lidt salt og peber, og vend herefter den grofthakkede basilikum.