Dip & Saucer

Citronsauce
Hak persille, chili, hvidløg og forårsløg fint og bland det med de øvrige ingredienser. Smag til med salt og peber.
Et bundt bredbladet persille
1-1,5 lille rød chili
6 spsk. citronsaft
4 spsk. vineddike
3 fed hvidløg
2 forårsløg
Salt og peber

Raita-dip
½ dl. creme fraiche
1 lille bundt bredbladet persille
1 lille finthakkede rødløg
1 tsk. nigellafrø
1 tsk. paprika
1 citron
salt og peber
1 lille bundt bredbladet persille
1 lille finthakkede rødløg
1 tsk. nigellafrø
1 tsk. paprika
1 citron
salt og peber
Bland en Raita-dip med creme fraiche, rødløg og persille.
Smages til med lidt salt, peber og citronsaft.

Urte-remoulade
1/4 blomkål
1 lille bundt bredbladet persille
3 spsk. mayonnaise
1 spsk. cremefraiche
1 tsk. dijonsennep
½ tsk. karry
½ tsk. honning
½ spsk. kapers
2 fintsnittede forårsløg
½ citron
Salt og peber
1 lille bundt bredbladet persille
3 spsk. mayonnaise
1 spsk. cremefraiche
1 tsk. dijonsennep
½ tsk. karry
½ tsk. honning
½ spsk. kapers
2 fintsnittede forårsløg
½ citron
Salt og peber
Blomkålen og persillen blendes groft med kapers. Vendes efterfølgende i mayonnaise med forårsløg. Smages til med sennep, karry, honning, citronsaft, salt og peber.

Spicy dip
2 spsk. sambal oelek
4 spsk. tomatpuré
2 spsk. honning
4 spsk. tomatpuré
2 spsk. honning
Rør alle ingredienserne sammen i en skål eller gammelt syltetøjsglas.

Karry dressing
1 spsk. mayonnaise
1 spsk. creme fraiche
2 tsk. indisk karry
1 tsk. mangochutney
1 spsk. creme fraiche
2 tsk. indisk karry
1 tsk. mangochutney
Bland alle ingredienserne sammen til dressingen.

Chili-mayo
3 spsk. mayonnaise
2 tsk. tomatpuré
1 tsk. flormelis
1 tsk. limesaft
1 tsk. chilipulver eller chipotle (røget)
2 tsk. tomatpuré
1 tsk. flormelis
1 tsk. limesaft
1 tsk. chilipulver eller chipotle (røget)
Bland alle ingredienserne, og smag til med lidt salt evt. ekstra chili.

Sur-sød sauce
1 dl eddike
1 dl sukker
1 dl vand
ca. 25 g fintsnittet gulerod og porrer
1 spsk. tomatpuré
ca. 3 tsk. kartoffelmel udrørt i 2 spsk. vand
1 dl sukker
1 dl vand
ca. 25 g fintsnittet gulerod og porrer
1 spsk. tomatpuré
ca. 3 tsk. kartoffelmel udrørt i 2 spsk. vand
Kog vand, eddike og sukker op til kogepunktet, og tilsæt herefter urter og tomatpuré. Jævnes med en smule udrørt kartoffelmel

Bønne-molesauce
100 g brune bønner fra dåse
100 g kyllingebouillon
2 fed hvidløg
1 spsk. tomatkoncentrat
1 knivspids chili, nellike, kanel og kakaopulver
evt. 2 ansjosfilter
100 g kyllingebouillon
2 fed hvidløg
1 spsk. tomatkoncentrat
1 knivspids chili, nellike, kanel og kakaopulver
evt. 2 ansjosfilter
Kog alle ingredienserne op i en gryde, og blendes til en jævn creme.

Chilisauce
2 spsk. tomatpuré
1 finthakkede hvidløg
2 røde chili – finthakkede
1 spsk. brun sirup
1 tsk. eddike
1 knivspids kanel, fennikelfrø og ingefærpulver
1 finthakkede hvidløg
2 røde chili – finthakkede
1 spsk. brun sirup
1 tsk. eddike
1 knivspids kanel, fennikelfrø og ingefærpulver
Bland alle ingredienserne til chilisaucen og smag evt. til med lidt salt og lidt mere eddike, afhængig af hvor frisk og syrlig den skal være.

Sauce tartare
½ dl. cremefraiche
½ dl. mayonnaise
1 spsk. hakkede cornichoner
½ spsk. hakket kapers
½ spsk. sennep – gerne grov
½ citron og lidt hakket krydderurter.
f.eks. purløg, persille, estragon, kørvel
smag til med salt og peber
½ dl. mayonnaise
1 spsk. hakkede cornichoner
½ spsk. hakket kapers
½ spsk. sennep – gerne grov
½ citron og lidt hakket krydderurter.
f.eks. purløg, persille, estragon, kørvel
smag til med salt og peber
Bland creme fraiche med mayo, de hakkede cornichoner, kapers og sennep. Smag til med citronsaft, salt, peber og bland med de hakkede krydderurter.

Grov avocado dip
4-5 modne avocado
1 rødløg – finthakket
3 tomater – grofthakket
1 spsk. citron
1 fed finthakket hvidløg
1 lille bundt frisk mynte
smag til med salt og peber
1 rødløg – finthakket
3 tomater – grofthakket
1 spsk. citron
1 fed finthakket hvidløg
1 lille bundt frisk mynte
smag til med salt og peber
Acvocadokødet moses til en grov mos. Bland derefter avocadoen med rødløg, tomat, grovhakket mynte og finthakket hvidløg. Smag dippen til med citronsaft, salt og lidt knust sort peber.

Nøddesauce
Kog kokosmælken op, og blendes derefter med nødderne, sukker, chili og currypaste. Smages til med limesaft og salt og peber
1 ds kokosmælk
5-6 spsk. nødder. F.eks. jordnødder eller peanuts
1 spsk. sukker
1 spsk. frisk hakket chili
1 spsk. grøn el. rød curry paste
lidt limesaft
Salt og peber

Hjemmelavet ketchup
1 ds. tomatkoncentrat – 50 g
25 g eddike
25 g sukker
50 g vand
krydderier; f.eks. karry, paprika eller basilikum
25 g eddike
25 g sukker
50 g vand
krydderier; f.eks. karry, paprika eller basilikum
Rør alle ingredienserne sammen i en skål eller gammelt syltetøjsglas.

Honning-øl sirup
5 spsk. honning
1 spsk. brun farin
1 spsk. sojasauce
1 tsk. eddike
1 dl. øl
25 g soltørret tranebær
25 g ristede sesamfrø
1 spsk. brun farin
1 spsk. sojasauce
1 tsk. eddike
1 dl. øl
25 g soltørret tranebær
25 g ristede sesamfrø
Kog øl og honning ind til en let sirup, og tilsæt derefter lidt groftskåret tranebær til siruppen. Anret f.eks. miniruller på et fad, og hæld honning-øl siruppen over rullerne, og drys derefter de ristede sesamfrø over.

Tomat-lakridsdip
150 g tomatkoncentrat
50 g vand
50 g flormelis
½ tsk. lakridspulver
Brændte nødder:
75 g sukker
50 g vand
100 g blandende nødder
1 tsk. Bagepulver
50 g vand
50 g flormelis
½ tsk. lakridspulver
Brændte nødder:
75 g sukker
50 g vand
100 g blandende nødder
1 tsk. Bagepulver
Bland alle ingredienserne til tomat-lakridsdip’en. Hæld derefter vand, sukker og nødderne på en varm pande til vandet er fordampet, og sukkeret begynder at karamellisere. Rør herefter bagepulveret i, og afkøl nødderne på et skærebræt. Hak nødderne med en brødkniv. Servér f.eks. miniruller med tomat-lakrids dip’en, og drys de brændte nødder udover rullerne.

Skyr-dip
500 g skyr
1 bundt purløg
1 bakke karse
saften af 1 lime
1 spsk. agavesirup (eller honning)
smag til med salt og peber
1 bundt purløg
1 bakke karse
saften af 1 lime
1 spsk. agavesirup (eller honning)
smag til med salt og peber
Klip karse, skær purløg fint og bland urterne i skyren. Smag dip’en til med agavesirup, limesaft, salt og peber.

”Pico de Gallo” dip
4 spsk. creme fraiche
½ finthakket rødløg
2-3 tomater – finthakket
2 syltet jalapeno peber – finthakket
lidt friskhakkede korianderblade
2 tsk. limesaft
smag til med salt og peber
½ finthakket rødløg
2-3 tomater – finthakket
2 syltet jalapeno peber – finthakket
lidt friskhakkede korianderblade
2 tsk. limesaft
smag til med salt og peber
Til dip’en blandes creme fraiche med tomater, jalapenos, og rødløg. Smag til med limesaft, koriander, salt og peber.

Spicy peanut sauce
1 dl. saltede peanuts
5 fed hvidløg
1 lille frisk chili
2 tsk. citronsaft
2 spsk. honning
1 spsk. tomatkoncentrat
2 spsk. sojasauce
ca. 3 dl. vand
smag til med salt og peber
5 fed hvidløg
1 lille frisk chili
2 tsk. citronsaft
2 spsk. honning
1 spsk. tomatkoncentrat
2 spsk. sojasauce
ca. 3 dl. vand
smag til med salt og peber
Spicy peanuts sauce laves ved at blande alle ingredienser i en blender, hvorefter der tilsættes vand, lidt efter lidt, indtil saucen bliver cremet og fin. Smag saucen til med lidt salt og peber.

Kokoschutney
1 salatløg - finthakket
2 spsk. friskrevet ingefær
100 g kokosmel
2 fed hvidløg – finthakket
1 lille bundt frisk basilikum
saften af 2 lime
10 dadler – udstenet
smag til med salt og peber
2 spsk. friskrevet ingefær
100 g kokosmel
2 fed hvidløg – finthakket
1 lille bundt frisk basilikum
saften af 2 lime
10 dadler – udstenet
smag til med salt og peber
Kom alle ingredienser op i en foodprocessor på nær basilikum, og blend det til en jævn tyk masse. Tilsæt evt. lidt vand, hvis den er for tyk/tør.
Smag efterfølgende chutneyen til med lidt salt og peber,
og vend herefter den grofthakkede basilikum.

Misodip
6 spsk. miso
1 spsk. sesamfrø
½ tsk. tørret chili
1 spsk. madolie
saften af ½ citron – ca. 2 spsk.
1 tsk. rørsukker
1,5 spsk. tahin
2 fed hvidløg
Lidt vand
Salt og peber
1 spsk. sesamfrø
½ tsk. tørret chili
1 spsk. madolie
saften af ½ citron – ca. 2 spsk.
1 tsk. rørsukker
1,5 spsk. tahin
2 fed hvidløg
Lidt vand
Salt og peber
Rist sesamfrø på en tør pande og kom dem i en blender med de øvrige ingredienser. Juster evt. med lidt vand til en cremet konsistens.

Sur-sød marinade
Saften af 1 lime og 1 appelsin
1 spsk. lun honning
1 spsk. fintsnittet frisk ingefær
1-2 friske chili
1 tsk. knust korianderfrø
3 spsk. rapsolie
Salt og peber
Lidt nødder til pynt, evt. Pecan eller cashew
1 spsk. lun honning
1 spsk. fintsnittet frisk ingefær
1-2 friske chili
1 tsk. knust korianderfrø
3 spsk. rapsolie
Salt og peber
Lidt nødder til pynt, evt. Pecan eller cashew
Rør alle ingredienserne sammen i en skål og smag til med salt og peber

Barbecuesauce
3 spsk. tomatkoncentrat
1. tsk chipotle og sød paprika
3 tsk. brun farin
2 tsk. æbleeddike
1 finthakket hvidløg
1. tsk chipotle og sød paprika
3 tsk. brun farin
2 tsk. æbleeddike
1 finthakket hvidløg
Bland alle ingredienserne til barbecuesaucen og smag til med lidt salt.

Æble-tomatdip
1 spsk. tomatkoncentrat
1 spsk. rørsukker
2 spsk. æbleeddike
1 dl vand
Salt og peber
1 spsk. rørsukker
2 spsk. æbleeddike
1 dl vand
Salt og peber
Bland ingredienserne til dipsauce og hæld det i en lille skål.
Anret det hele dekorativt på et lille fad eller tilsvarende.

Svampedip
1 dl. Creme fraiche 18%
1 dl. Mayonnaise
2 spsk. tørret svampe
1-2 tsk. Limesaft
1 fed hvidløg
Lidt friske koriander
1 dl. Mayonnaise
2 spsk. tørret svampe
1-2 tsk. Limesaft
1 fed hvidløg
Lidt friske koriander
Giv svampene en hurtig blanchering og hæld dem derefter over i en sigte hvor det overskydende væske presses fra. Tør dem herefter i ovnen ved 100 grader i 10 min. Hak de tørrede svampe med en kniv eller blend dem hurtigt med en stavblender. Bland creme fraiche og mayonnaise. Smag dippen til med svampepulver, limesaft, finthakket hvidløg og koriander.